Protipožiarne pásy vytvárajú odo dneška okolo cesty na Popradské pleso

25.07.2005 Poprad

Vysoké Tatry 25. júla (TASR) - Rozčleňovacie protipožiarne pásy začali dnes vytvárať na dvojkilometrovom úseku okolo cesty na Popradské pleso v kalamitou pos...
Vysoké Tatry 25. júla (TASR) - Rozčleňovacie protipožiarne pásy začali dnes vytvárať na dvojkilometrovom úseku okolo cesty na Popradské pleso v kalamitou postihnutom území Vysokých Tatier. Práce zabezpečuje firma SLOS z Banskej Bystrice na základe objednávky Štátnych lesov (ŠL) TANAPu. Ide o modro značkovaný chodník, takže turisti by mali tadiaľ prechádzať opatrnejšie a rešpektovať pokyny.

Spadnuté stromy odstraňuje firma pomocou harvestora a drevnú hmotu odvezie. Spoločne so šírkou cesty bude mať protipožiarny pás asi 20 metrov. Po odchode mechanizmov zapoja podľa potreby do čistiacich prác aj kone. Harvestor dokáže odrezať kmeň stromu od pňa, zbaviť ho vetiev a uložiť. Jeho denný výkon je desaťkrát vyšší v porovnaní s prácou piliara s motorovou pílou a traktorom. Patrí k strojom, ktoré čo najmenej narúšajú pôdny povrch. Do Tatier prišli harvestory až po vlaňajšej novembrovej kalamite.
Rozčleňovacie protipožiarne pásy umožňujú príjazd hasičských jednotiek a ich účinný zásah v prípade požiaru a súčasne sú prekážkou pred postupujúcim ohňom.
 

Vyberte región

mark